Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo

Politika kolačićaPolitika kolačića

Slika

OBAVIJEST O KOLAČIĆIMA HRVATSKE GOSPODARSKE KOMORE

 

Obavijest o kolačićima

Za ispravan rad internetskih stranica Hrvatske gospodarske komore, njihovo unaprjeđenje te poboljšanje vašeg iskustva pregledavanja, ove stranice moraju na vaše računalo ili mobilni uređaj spremiti određenu količinu informacija u obliku takozvanih kolačića (engl. cookies).

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje internetska stranica sprema na vašu terminalnu opremu (računalo ili mobilni uređaj) kada je posjetite.

Za što se kolačići koriste?

Kolačići se mogu koristiti u razne svrhe. Najčešće se spremaju informacije poput preferiranog jezika stranice i drugih preferencija korisnika. Kasnije, kada opet otvorite istu stranicu, internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. To omogućuje stranici da prikaže informacije prilagođene vašim potrebama. Kolačići mogu spremati i neke osobne informacije kao što su vaše ime ili e-adresa u slučaju da im vi sami to omogućite unosom tih podataka negdje na internetskoj stranici. Kolačići nemaju pristup informacijama koje im vi niste dali i ne mogu pristupati drugim datotekama na vašem računalu.  

Primjeri kolačića

Koje vrste kolačića postoje?

Kolačiće razlikujemo prema tome tko ih postavlja, koliko dugo ostaju spremljeni na vašem računalu te prema njihovoj namjeni. Kolačiće može postaviti internetska stranica koju posjećujete (direktni kolačići) ili ih može postaviti neka druga domena putem internetske stranice koju posjećujete, npr. Google Analytics (kolačići treće strane).

Ovisno o trajanju kolačića, razlikujemo kolačiće sesije i trajne kolačiće. Kolačići sesije koriste se za povezivanje akcija korisnika tijekom jedne sesije preglednika. Sesija preglednika počinje kad otvorite prozor preglednika i završava kad ga zatvorite. Kolačić sesije privremeno se izrađuje i briše nakon zatvaranja preglednika. Trajni kolačići ostaju spremljeni na vašem uređaju tijekom vremena određenog u samom kolačiću te se aktiviraju pri svakom pojedinom posjetu internetskoj stranici koja je kolačić izradila. Primjeri trajanja kolačića su 1 mjesec, 6 mjeseci, 2 godine, trajno i slično.

Prema namjeni kolačiće dijelimo na glavne vrste.

 • Funkcionalni kolačići omogućuju pamćenje odabira i unosa korisnika kao što su odabir jezika stranice, korisničko ime i slično. Oni se koriste za pružanje naprednih i personaliziranih funkcionalnosti. Informacije koje ovi kolačići skupljaju povezane su s internetskom stranicom koju posjećujete i ne mogu pratiti vaše aktivnosti na drugim internetskim stranicama.
 • Analitički kolačići prikupljaju informacije o načinu na koji koristite internetsku stranicu – koje stranice najčešće posjećujete, je li došlo do kakvih grešaka pri radu stranice, koliko je bilo posjetitelja na stranici i slično. Ti su podaci anonimni i ne mogu se povezati s pojedincem te se koriste isključivo za unaprjeđenje rada internetske stranice i ukupnog korisničkog iskustva.
 • Posljednja su skupina kolačića kolačići za (ciljano) oglašavanje. Oni omogućuju oglašavanje na mreži koje se može prilagoditi osobnim preferencijama tako da se prikazuju reklame koje su vama bitne i zanimljive i na internetskim stranicama HGK i izvan njih. Osim toga, koriste se i za ograničenje broja prikaza reklame te kao pomoć za učinkovitu provedbu reklamnih kampanja. Za više informacija o online reklamnim kolačićima i online privatnosti, molimo pogledajte upute koje je osmislila industrija oglašavanja, dostupne na http://www.youronlinechoices.com/hr/.

Koje vrste kolačića koristi HGK?

Hrvatska gospodarsko komora koristi funkcionalne kolačiće.

Funkcionalne kolačiće koristimo za personalizaciju sadržaja i spremanje vaših preferencija. Neke od mogućnosti koje funkcionalni kolačići pružaju su:

 • Spremanje podataka koje ste unijeli pri registraciji ili prijavi kako se ne biste morali svaki put prijavljivati.

Primjeri funkcionalnih kolačića koji se koriste su: SESS6cfa87760f664465b1f7f340bf23e65d.

Analitičke kolačiće koristimo samo u slučaju da Vi odaberete njihovu primjenu.

Za analitiku internetskih stranica koristimo kolačiće treće strane – Google Analytics. Više informacija o njima možete pronaći na poveznici Google Analytics. Neke od mogućnosti koje nam pružaju analitički kolačići su:

 • Praćenje broja posjetitelja naših internetskih stranica.
 • Praćenje vremena koje svaki posjetitelj provede na našim internetskih stranicama.
 • Određivanje redoslijeda kojim posjetitelj posjećuje razne internetske stranice Hrvatske gospodarske komore.
 • Procjena dijelova naših internetskih stranica koje treba poboljšati.
 • Optimizacija internetskih stranica.
 • Zahtijevanje povratne informacije za specifične dijelove internetskih stranica.

Primjeri analitičkih kolačića koje koristimo su: _gat, _ga, _gid.

Kolačići za (ciljano) oglašavanje su kolačići treće strane i postavljaju se na stranicama Hrvatske gospodarske komore pri ugrađivanju videozapisa na internetske stranice.

Primjeri kolačića za (ciljano) oglašavanje:

 • DoubleClick: DISD, IDE, _ncuid
 • YouTube inc.: APISID, CONSENT, HSID, PREF, SSID, VISITOR_INFO1_LIVE, YSC

 

Kako upravljati postavkama kolačića?

Prilikom posjete stranice imate opciju uključivanja analitičkih kolačića

Aktivnosti spremanja i slanja kolačića nisu vidljive krajnjem korisniku, ali možete kontrolirati hoćete li zahtjeve za spremanje kolačića odobriti ili blokirati te imate mogućnost brisanja kolačića pri zatvaranju internetskog preglednika ili na zahtjev.

Međutim, ako u postavkama svog preglednika blokirate sve kolačiće (uključujući i funkcionalne kolačiće), moguće je da ćete imati poteškoća u korištenju pojedinih dijelova internetskih stranica Hrvatske gospodarske komore.

Nakon što jednom date suglasnost za korištenje analitičkih kolačića, kolačić s tom privolom pohraniti će se na vaš uređaj te se koristiti sljedeći put kada posjetite ove internetske stranice.

Ako želite povući svoju suglasnost, morat ćete obrisati kolačiće u postavkama svojeg internetskog preglednika. Više informacija o postavkama kolačića za različite preglednike možete pronaći na sljedećim poveznicama:

 

Završne napomene

Zadržavamo pravo na izmjenu ove politike kolačića u bilo koje vrijeme i bez prethodne obavijesti. Nova Obavijest o kolačićima stupit će na snagu nakon objave. Vaša je odgovornost da redovno provjeravate jeste li pročitali i složili se s politikom kolačića koja je u primjeni.

Ova politika kolačića posljednji je put ažurirana 2. ožujka 2021. godine.

Više informacija o korištenju kolačića možete pronaći na mrežnoj stranici www.allaboutcookies.org ili nas možete pitati slanjem poruke elektroničke pošte na zastitapodataka@hgk.hr

 

 • Pravo na pristup (Članak 15) – u svakom trenutku ispitanik može kontaktirati s HGK te dobiti potvrdu obrađuju li se njegovi osobni podaci i ako se ti podaci obrađuju, zatražiti pristup njima.
 • Pravo na ispravak (Članak 16) – ako se obrađuju osobni podaci koji su netočni, u bilo kojem trenutku može se zatražiti ispravak, a ako su oni nepotpuni, mogu se dopuniti.
 • Pravo na brisanje (Članak 17) – ispitanik ima pravo tražiti brisanje osobnih podataka koji se na njega odnose ako ih je HGK nezakonito obradio ili ako osobni podaci više nisu nužni u odnosu na svrhu obrade ili sl. uzimajući u obzir da postoje razlozi koji onemogućuju trenutačno brisanje, primjerice radi ostvarivanja pravnih zahtjeva.
 • Pravo na ograničenje obrade (Članak 18) – može se od HGK zatražiti ograničenje obrade osobnih podataka.
 • Pravo na prenosivost podataka (Članak 20) – ispitanik ima pravo dobiti osobne podatke u strukturiranom, uobičajeno upotrebljavanom i strojno čitljivom formatu te ima pravo prenijeti te podatke drugom voditelju obrade, ako se obrada temelji na privoli ili ugovoru i provodi se automatiziranim putem.
 • Pravo na prigovor (Članak 21) – u svakom trenutku može se uložiti prigovor na obradu osobnih podataka, ako se obrada temelji na legitimnim interesima, uključujući izradu profila ili ako podatke obrađujemo za potrebe izravnog marketinga.
 • Pravo usprotiviti se donošenju automatiziranih pojedinačnih odluka (profiliranje) (Članak 22) – ispitanik ima pravo da se na njega ne odnosi odluka koja se temelji isključivo na automatiziranoj obradi, uključujući izradu profila.
 • Pravo na pritužbu – ako se smatra da je obradom osobnih podataka prekršena Opća uredba o zaštiti podataka (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i vijeća ili drugi propisi u vezi sa zaštitom osobnih podataka. Za obavljanje nadzora nad obradom osobnih podataka u Republici Hrvatskoj nadležna je Agencija za zaštitu osobnih podataka.

Opća uredba utvrđuje načela zakonitosti, transparentnosti i poštenost obrade osobnih podataka. Radi ostvarenja prava ispitanika čiji se podaci prikupljaju i obrađuju, na ovoj stranici omogućeno je ostvarivanje prava ispitanika preuzimanjem obrazaca, njihovim ispunjavanjem i dostavom u HGK ili županijske komore. 

Zahtjev za ostvarivanje prava ispitanika na pristup

Zahtjev za ostvarivanje prava na brisanje

Zahtjev za ostvarivanje prava na ispravak

Zahtjev za ostvarivanje prava na ograničenje obrade

Zahtjev za ostvarivanje prava na prenosivost podataka

Zahtjev za ostvarivanje prava na prigovor

Za sva pitanja u vezi s primjenom Opće uredbe o zaštiti podataka i Zakona o provedbi Opće uredbe o zaštiti podataka možete se obratiti na adresu elektroničke pošte: zastitapodataka@hgk.hr ili na broj telefona: 01/4561 555.