Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo

Naplata međunarodnih poslova

Poslovanje na stranim tržištima nudi mnoge prednosti, ali i rizike kada dođe do problema s dotadašnjim poslovnim partnerima.

Datum objave: 08. Ožujak 2021.
Slika

Nažalost, rješavanje spornih poslovnih situacija s partnerima iz trećih država nije jednostavno.

Idealno bi bilo da je ugovorom prethodno definirano postupanje u spornim situacijama, eventualne ugovorne kazne pri nepoštivanju ugovorenog, mjesna nadležnost suda i pravnog sustava te u pogledu plaćanja, avansno plaćanje, bankovna garancija ili akreditiv.

Postoji mogućnost izvozno – kreditnog osiguranja putem HBOR-a.

Bonitetno izvješće potencijalnog partnera također može dati korisne informacije o njegovoj solventnosti i integritetu u poslovanju.

Kako se u praksi uglavnom detaljniji ugovori niti ne sklapaju, u slučaju spora oko naplate preostaju neke od sljedećih mogućnosti: 

Faktoring

Ovdje se u pravilu radi o prodaji nedospjelih potraživanja te je zato teško primjenjiv kada do spora već dođe. 

Agencije za naplatu potraživanja

Agencije za naplatu potraživanja mogu za određenu naknadu na sebe preuzeti posao „utjerivanja“ duga legalnim putem, a također je moguće (uz proviziju) dogovoriti otkup potraživanja, čak i onih teško naplativih. 

EU instrumenti – neprimjenjiv za treće zemlje

Između članica EU postoji sustav jednostavnijeg izvršenja sudskih presuda/ovrhe. Europski platni nalog ili Europski ovršni naslov omogućavaju ovrhu nad dužnikom. 

Naplata sudskim putem

Ovisno o okolnostima poslovnog odnosa i uključenim zemljama, potrebno je definirati nadležni pravni sustav i konzultirati se s odvjetnikom koji može biti ovlašten za vaše zastupanje.