Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo
e-financiranje-icon Created with Sketch.

Upute za prijavitelje operativnog programa "Konkurentnost i Kohezija"

Upute sadrže primjere i pomoćne alate za praktičnu primjenu horizontalnih načela već u ranoj fazi pripreme, kao i u provedbi odgovarajućih mjera i aktivnosti.

Datum objave: 07. Listopad 2019.
Slika

Svrha Uputa za prijavitelje i korisnike Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija” o provedbi horizontalnih načela (u daljnjem tekstu: Upute) je pomoći prijaviteljima koji pripremaju projekte da utvrde primjenjive zahtjeve promicanja održivog razvoja, ravnopravnosti spolova, jednakih mogućnosti i pristupačnosti za osobe s invaliditetom, koje treba uzeti u obzir prilikom pripreme i provedbe projekata, te razmotriti dodatne prilike za njihovo promicanje.

Sve aktivnosti unutar Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija” (OPKK) dužne su uzeti u obzir ravnopravnost spolova, zabranu diskriminacije i održivi razvoj kao horizontalna načela programa. Informaciju o doprinosu horizontalnim načelima prijavitelji upisuju u Prijavni obrazac A. Primjena navedenih načela ovisit će o prirodi i opsegu projekta i njegovih aktivnosti te o uvjetima određenog natječaja (u tom će slučaju Upute za prijavitelje odrediti uvjete i bodovanje za doprinos horizontalnim načelima). Doprinos svim horizontalnim načelima nije obavezan za svaki pojedini projekt, već se primjenjuje sukladno aktivnostima i opsegu projekta, kao i informacijama koje sadrže Upute za prijavitelje.

Važno je istaknuti da ove Upute nisu zamjena za zakonom ili propisima utvrđene obaveze. Projekti koji su u skladu s nacionalnim zakonskim okvirom i propisima smatraju se neutralnima, o čemu je također potrebno pružiti informaciju u odgovarajućem dijelu Prijavnog obrasca A. Ako doprinos horizontalnim načelima nije izričito određen u Uputama za prijavitelje, prijaviteljima se savjetuje da odaberu na koji način žele uključiti horizontalna načela u svoje projekte, te da u skladu s tim primjenjuju poglavlja iz ovih Uputa.

Upute možete pronaći u dokumentu u prilogu.