Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo
e-financiranje-icon Created with Sketch.

Financijski pregled 2023.: U 2023. godini iz OPKK ovjereno je preko 1,3 milijarde eura i objavljeno je 18 poziva iz PKK i ITP za razdoblje 2021. – 2027.

Na zatvorenom dijelu sjednice Vlade ministar Erlić izvijestio je kako je iznos ovjerenih izdataka iz OPKK u 2023. prešao 1,3 milijarde eura, a objavljeni pozivi iz PKK i ITP-a premašuju 525 milijuna.

Datum objave: 08. Siječanj 2024.
Slika

Hrvatska je uspješno završila godinu, obilježavajući prvo desetljeće članstva u Europskoj uniji, ističući angažman tijela sustava i postignuća. Odobreno je preko 1,3 milijarde eura iz prve financijske omotnice, a intenzivirano je korištenje sredstava iz aktualnog financijskog razdoblja. Ministar Erlić naglašava ulaganja u digitalizaciju, istraživanje, obrazovanje, poduzetništvo, promet, zaštitu okoliša, razvoj urbanih područja, otoke, te zdravstvo i socijalne usluge.

Europska komisija potvrđuje uspješnost korištenja sredstava, rangirajući Hrvatsku na 8. mjesto po isplaćenim sredstvima i dijeleći 3. mjesto po ugovorenim sredstvima sa Slovenijom. Kroz 18 objavljenih poziva, značajna sredstva će se usmjeriti u područja poput prometa, poduzetništva, sprječavanja katastrofa, kulturne infrastrukture, NIAS sustava, znanstvenih centara, upravljanja invazivnim vrstama, zdravstva i socijalnog uključivanja.

Ministar Erlić najavljuje objavu preko 100 novih poziva u 2024. godini, ukupne vrijednosti više od 2 milijarde eura, što označava novi investicijski ciklus i pozitivne priče potaknute sredstvima Europske unije diljem Hrvatske.

Izbor: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije