Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo
e-financiranje-icon Created with Sketch.

Iz novog fonda rizičnog kapitala startupovima na raspolaganju 80 milijuna eura

Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Europska investicijska banka i Europski investicijski fond potpisali su Sporazumom o financiranju za provedbu Fonda rizičnog kapitala

Datum objave: 22. Rujan 2023.
Slika

Na temelju potpisanog  Sporazuma o financiranju za provedbu Fonda rizičnog kapitala, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, započinje s provedbom financijskih instrumenata iz programskog razdoblja 2021. - 2027.

Uz ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šimu Erlića, na uručenju Sporazuma prisustvovali su i potpredsjednica Europske investicijske banke Teresa Czerwińska te voditelj Direkcije upravljanja mandatima Gabriele Todesca.

Ministar Šime Erlić naglasio je kako je ranija verzija financijskog instrumenta ("ESIF Fond rizičnog kapitala") pokazala izniman uspjeh s više od 140 investicija u ukupnom iznosu od 31 milijun eura.

Financijski instrumenti predstavljaju novi i jednostavniji pristup sredstvima Europske unije, a također omogućuju i recikliranje sredstava te privlače privatni kapital komercijalnih financijskih institucija, što donosi znatno veći investicijski volumen.

Kako bi se omogućio kontinuitet razvoja startupova u Hrvatskoj istakno je da je za njegovu realizaciju, u novoj financijskoj perspektivi 2021. - 2027., namijenjeno 80 milijuna eura.

Sljedeći korak je objava javnog poziva za upravitelja "Fonda rizičnog kapitala". Ministar je naglasio kako će upravitelj imati autonomiju u svom djelovanju, a sva sredstva Fonda namijenjena su mikro, malim i srednjim poduzećima koji razvijaju inovativne proizvode u Hrvatskoj i izlaze na svjetsko tržište.

Ministar je istaknuo prednost financijskih instrumenata u odnosu na bespovratna sredstva te naglasio kako se ovim financijskim instrumentom "otvaraju vrata inovacijama, rastu i razvoju startupova te općem razvoju hrvatskog gospodarstva. U današnjim vremenima rasta kamatnih stopa, šaljemo važnu poruku poduzetnicima da nudimo alternativu u financiranju njihovog rasta“.

Izvor: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije