Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo
e-financiranje-icon Created with Sketch.

Odobren program potpora energetski intenzivnim poduzećima vrijedan 104 milijuna eura

Europska komisija odobrila je hrvatski program potpora za smanjenje naknade za potrošnju električne energije energetski intenzivnim poduzećima, vrijedan 104 milijuna eura.

Datum objave: 01. Veljača 2023.
Slika

Hrvatska je obavijestila Komisiju o svojoj namjeri da pokrene program za potporu energetski intenzivnim poduzećima u vrojednosti od 104 milijuna eura. Hrvatska planira tim poduzećima smanjiti naknadu za potrošnju električne energije kojom se financira uvođenje obnovljivih izvora energije (OIE) u Hrvatskoj ("naknada za obnovljive izvore energije"). 

Plaćanjem punog iznosa naknade za obnovljive izvore energije povećava se:

1) rizik da određena energetski intenzivna poduzeća svoje djelatnosti presele na lokacije izvan EU-a s manje ambicioznim klimatskim politikama, i

2) trošak električne energije za energetski intenzivna poduzeća, čime ih se odvraća od elektrifikacije proizvodnih procesa.

Program će trajati do 31. prosinca 2028. i bit će otvoren poduzećima koja posluju u sektorima navedenima u Prilogu I. Smjernicama o državnim potporama za klimu, zaštitu okoliša i energiju za 2022. Ti se sektori oslanjaju na električnu energiju i izloženi su međunarodnoj trgovini. Kao uvijet, Korisnici programa, morat će trošiti najmanje 500 MWh godišnje.

Smanjenje naknade za obnovljive izvore energije u okviru programa iznosit će najviše 75 % i ovisit će o potrošnji korisnika, pri čemu što je veća potrošnja električne energije, to je veće i smanjenje. Nakon primjene smanjenja naknada ne smije biti niža od 0,5 eura po MWh.

Korisnici će morati provesti energetski pregled i 1) izvršiti određena ulaganja u energetsku učinkovitost, 2) ulagati u projekte koji dovode do značajnog smanjenja njihovih emisija stakleničkih plinova ili 3) najmanje 60 %o svoje potrošnje pokriti električnom energijom iz obnovljivih izvora.

Hrvatska je izradila prijelazni plan za postupno ukidanje smanjenja naknade za obnovljive izvore energije za energetski intenzivna poduzeća koja su 2020. ili 2021. plaćala smanjene naknade za obnovljive izvore energije, ali ne ispunjavaju uvjete novog programa.

Komisija je ocijenila da je navedena mjera u skladu s pravilima EU-a o državnim potporama, te utvrdila da je nužna i primjerena za doprinos postizanju ciljeva europskog zelenog plana. 

Izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager istaknula je kako navedeni program, u vrijednosti od 104 milijuna eura, Hrvatskoj omogućuje da ublaži rizik da energetski intenzivna poduzeća presele svoje djelatnosti na lokacije izvan EU-a s manje ambicioznim klimatskim politikama. S druge strane, zadržavaju se poticaji za elektrifikaciju i dekarbonizaciju hrvatske industrije, što je u skladu s ciljevima europskog zelenog plana.

Izvor: Europska komisija