Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo
e-financiranje-icon Created with Sketch.

Hrvatska je po iskorištenosti sredstava fondova Europske unije prestigla 12 država Europske unije

Prema zadnjim podacima Europske komisije, iza Hrvatske je 12 država po iskorištenosti sredstava fondova Europske unije.

Datum objave: 04. Studeni 2022.
Slika

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak održala je sastanak s hrvatskom članicom Europskog revizorskog suda Ivanom Maletić, s kojom je razmijenila podatke o prošloj 2021. godini kao i o trenutnoj iskorištenosti fondova Europske unije u prvih deset mjeseci 2022. godine.

Do 20. listopada 2022. godine ugovoreni su projekti u vrijednosti od 13,73 milijardi eura. Ukupno je isplaćeno 8,35 milijardi eura, odnosno 77,81% dodijeljenih sredstava te je ovjereno 6,90 milijardi eura, odnosno 64,34% dodijeljenih sredstava.

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Nataša Tramišak pohvalila je napore korisnika da sve svoje ugovorene projekte završe do kraja 2023. godine nakon čega će se povući crta i vidjet će se koliko je Republike Hrvatske ukupno iskoristila sredstava.

Ministrica se osvrnula i na podatke od početka mandata te je istaknula kako od srpnja 2020. godine bilježimo značajno povećanje sa 37% na 78% isplaćenih sredstava, a ukoliko ovim tempom nastavilo isplaćivati sredstva krajnjim korisnicima i ovjeravati ih prema Europskoj komisiji, Republika Hrvatska bi na kraju financijske perspektive mogla biti među najuspješnijim državama Europske unije.
 
U odnosu na druge države Europske unije, prema zadnjim podacima Europske komisije (https://cohesiondata.ec.europa.eu/), iza Hrvatske je 12 država, tako se Hrvatska po iskorištenosti sredstava fondova Europske unije, nalazi ispred Španjolske, Italije, Slovačke, Rumunjske, Luksemburga, Danske, Austrije, Velike Britanije (koriste sredstva fondova Europske unije za razdoblje 2014.-2020.), Belgije, Švedske, Irske i Latvije.

Izvor: Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije