Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo
e-financiranje-icon Created with Sketch.

Potpisan sporazum o partnerstvu EK-a i Hrvatske za 9 milijardi bespovratnih eura

Hrvatskoj je na raspolaganju 9 milijardi eura iz sredstava kohezijske politike za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Datum objave: 30. Rujan 2022.
Slika

Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU-a Nataša Tramišak, u četvrtak su na posebnoj sjednici vlade potpisale Sporazum o partnerstvu između Europske komisije i Republike Hrvatske, koji Hrvatskoj omogućuje korištenje bespovratnih 9 milijardi eura iz fondova EU-a do 2027. godine.

Hrvatska će u okviru sporazuma o partnerstvu s Komisijom primiti ukupno 9 milijardi eura sredstava kohezijske politike za razdoblje od 2021. do 2027. godine, radi promicanja gospodarske, socijalne i teritorijalne kohezije svojih regija i zelene i digitalne tranzicije. Od devet milijardi eura, 2,56 milijardi eura namijenjeno je "ublažavanju klimatskih promjena", 2,5 milijardi za "radna mjesta i jednakost", 1,74 milijarde uložit će se u "inovativno i pametno gospodarstvo", a 1,34 milijarde eura je za "promet".

Navedeni iznos redstavlja 17 posto hrvatskog BDP-a, a da je zajedno s drugim izvorima financiranja Hrvatskoj u idućem desetljeću na raspolaganju 25 milijardi eura namijenjenih razvoju. 

Povjerenica Ferreira ocijenila je da je sporazum EK-a i Hrvatske "puno više od samoga novca"  i predstavlja ono što Hrvatska želi biti  te je pozitivan moment u životu Hrvatske, put za ulaganja i ravnomjeran razvoj.

Sporazum po njezinim riječima ima tri ambicije.

Prva je rad na stvaranju "pametne i konkurentnije Hrvatske" s diversifikacijom gospodarstva i njegovom digitalizacijom, pri čemu je naglasila da valja proširiti ekonomsku bazu i izvan turizma. 

Druga je Hrvatsku učiniti "zelenijom" i usmjeriti je prema "net zero" ekonomiji, a treća poduprijeti hrvatsko društvo i stanovništvo tako da bude zapošljivije, s konkurentnim vještinama i sposobnostima.

Prvi pozivi u okviru višegodišnjeg financijskog okvira za razdoblje od 2021. do 2027.  očekuju se do kraja ove, a prijave će krenuti početkom 2023. godine. 

Povlačenje kohezijskih sredstava temelji se na četiri programa, od kojeg su dva na upravljanju u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU-a - program Konkurentnost i kohezija (PKK), vrijedan 5,2 milijarde eura te Integrirani teritorijalni program (ITP), "težak" 1,57 milijardi eura.

Tu je još i program Učinkoviti ljudski potencijali, za korištenje Europskog socijalnog fonda, vrijedan gotovo dvije milijarde eura, koji je u nadležnosti Ministarstva rada i mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, te program za ribarstvo i akvakulturu, kojim upravlja Ministarstvo poljoprivrede, a vrijednost mu je 244 milijuna eura.

Izvor: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije