Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo
e-financiranje-icon Created with Sketch.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavilo je Javni poziv za iskaz interesa za uvrštavanje na listu potencijalnih važnih projekata od zajedničkog europskog interesa u području tehnologija i sustava vodika

Europska Komisija (EK) i drŽave članice u procesu su pripreme liste važnih projekata od zajedničkog europskog interesa u području tehnologija i sustava vodika.

Datum objave: 26. Siječanj 2022.
Slika

U skladu s ambicioznim povećanjem cilja smanjenja emisija Co2 i predanosti realizaciji plana da Europa do 2050. godine postane prvi klimatski neutralni kontinent vodik zauzima sve veću ulogu u dekarbonizaciji gospodarstva i energetskog sektora. U skladu s tim, kao i postojećim pravilima IPCEI projekata, Europska Komisija (EK) i države članice u procesu su pripreme liste važnih projekata od zajedničkog europskog interesa u području tehnologija i sustava vodika.

Kao odgovor na ovu inicijativu, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja objavljuje Javni poziv za iskaz interesa za uvrštavanje na listu potencijalnih važnih projekata od zajedničkog europskog interesa u području tehnologija i sustava vodika.

Poziv je namijenjen poslovnim subjektima, koji žele sudjelovati u važnim strateškim projektima na europskoj razini kroz različita partnerstva u cijelom europskom gospodarskom vrijednosnom lancu u području tehnologija i sustava vodika (proizvodnja vodika, prijenos i distribucija vodika, skladištenje, proizvodnja opreme uključujući elektrolizatore i opremu za tešku pokretljivost, industrijske primjene uključujući dekarbonizaciju industrijskih objekata itd.).

Prihvatljivi su projekti koji se odnose na glavna područja razvoja lanca vrijednosti u gospodarstvu temeljenog na vodiku:

 • proizvodnja obnovljivog vodika;
 • transport i distribucija vodika;
 • primjene vodika u prometu, industriji, energetskom sektoru, zgradarstvu i sl.;
 • razvoj pojedinih komponenti vezanih uz primjenu tehnologije vodika.

Mogući prijavitelji su subjekti: 

 • koji imaju sjedište na području Republike Hrvatske;
 • čiji prijedlozi projekata su u skladu s ciljevima EU strategije za vodik i u skladu s IPCEI kriterijima;
 • čiji prijedlozi projekata su značajni za razvoj vrijednosnog lanca obnovljivog vodika unutar EU-a i pridonose cilju neutralnosti ugljika u EU-u;
 • čiji projekti su u procesu istraživanja i razvoja te trebaju komercijalizaciju ili projekti koji osiguravaju prvu industrijsku upotrebu.

Kriteriji odabira:

 • Projekti istraživanja, razvoja i inovacija (R&D&I) moraju biti visoko inovativni ili predstavljati važnu dodanu vrijednost u smislu istraživanja, razvoja i inovacija. Projekt koji je predložila tvrtka mora predstaviti značajnu inovaciju koja nadilazi napredne tehnologije i postojeća znanja u tom području (najnovija dostignuća). Potrebno je da svaki projekt ima visoku ambiciju/veličinu u cilju davanja značajnog doprinosa europskim strategijama;
 • Projekti koji uključuju industrijsku primjenu omogućavati razvoj novih proizvoda ili usluga s visokim sadržajem istraživanja i inovacija i/ili uvođenje znanstveno inovativnog proizvodnog procesa. Redovite nadogradnje postojećih objekata, bez inovativne dimenzije, i razvoja novijih verzija postojećih proizvoda ne smatraju se prihvatljivim za;
 • Projekti u području zaštite okoliša, energetike ili prometa, koji doprinose razvoju lanca vrijednosti vezanih uz gospodarstvo temeljeno na vodiku, moraju biti od velikog značaja za te sektore, uključujući sigurnost opskrbe energijom ili prometnu strategiju Unije ili značajno pridonositi unutarnjem tržištu, uključujući, ali ne ograničavajući se na specifične, naprijed navedene sektore.

Rok za dostavu iskaza interesa je do 6.veljače 2022.godine do 23,59 sati.

Više informacija o Pozivu nalaze se na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja 

Izvor: Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja