Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo
e-financiranje-icon Created with Sketch.

U novom financijskom razdoblju do 2027. godine bit će osigurano više od pet milijardi eura za poljoprivredu

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković u srijedu je najavila kako će za razvoj hrvatske poljoprivrede u novom financijskom razdoblju do 2027. godine biti osigurano više od pet milijardi eura.

Datum objave: 28. Listopad 2021.
Slika

Na otvaranju konferencije "Hrvatski branitelji na svojoj zemlji - Poljoprivreda na kršnim područjima - prilike i izazovi" ministrica poljoprivrede Marija Vučković rekla kako se očekuje da će Republika Hrvatska iz višegodišnjeg financijskog okvira za poljoprivredu dobiti više od pet milijardi eura do 2027. godine, odnosno iznos od 5.292.743.355 eura.

Ministrica je potom rekla kako se u prijelaznom razdoblju, koje obuhvaća 2021. i 2022. godinu, za poljoprivredu u Hrvatskoj planira utrošiti oko 1,75 milijardi kuna, nadodavši kako se jedan dio tog iznosa za prijelazno razdoblje odnosi se na izravna plaćanja, tj. za dohodovnu potporu za sigurnost poljoprivrednika, a drugi dio je za dosadašnje mjere programa ruralnog razvoja, a odnosi se na male investicije i na društveno komunalnu infrastrukturu te na nove posebne potpore vezane za gospodarenje u težim uvjetima, ekološku poljoprivredu  i dobrobit životinja.

Također je istaknule reformske aktivnosti. Prva reformska aktivnost je izgradnja nedostajućih skladišno-distribucijskih kapaciteta i udruživanje proizvođača. 

Druga reformska  aktivnost vezana za je za komasaciju. Ministrica je izjavila kako se radi o 18 tisuća hektara zemljišta i da je navedeno izazovna aktivnost. Kao treću reformsku aktivnost u poljoprivredi navela je digitalizaciju, odnosno osiguranje sljedivosti proizvoda od polja od hrvatskih potrošača, dok je četvrta reformska aktivnost iz Nacionalnog programa za otpornost i oporavak koji se odnosi  na poljoprivredu opremanje posrednika u lancu opskrbe hranom.

Izvor: Vlada RH