Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo
e-financiranje-icon Created with Sketch.

Hrvatska ima na raspolaganju 24,2 milijarde eura za gospodarski oporavak

U Bruxellesu, 10.12.2020., postignut je dogovor europskih čelnika o proračunu EU-a.

Datum objave: 11. Prosinac 2020.
Slika

Hrvatska ima zajamčene financijske poluge od 24,2 milijarde eura za gospodarski oporavak u sljedećih 10 godina.

U ta sredstva nisu uračunata ona koja će Hrvatska moći povlačiti još tri godine iz prošlog financijskog okvira zbog roka N+3, objavila je vlada sredinom prošlog mjeseca.

Čelnici zemalja EU-a postigli su dogovor nakon što su prihvatili kompromisni prijedlog za otklanjanje mađarsko-poljske blokade velikog financijskog paketa prema kojem se odluka o povezivanju dodjele europskih sredstava s vladavinom prava ne bi mogla primijeniti dok to ne odobri Sud EU-a.

Mađarska i Poljska blokirale su cijeli paket jer nisu pristajale da se dodjela europskih sredstava uvjetuje vladavinom prava.

Na kraju je uredba o mehanizmu vladavine prava ostala nepromijenjena, a Mađarska i Poljska su kroz interpretativnu izjavu dobile jamstvo da će se mehanizam koristiti objektivno i nepristrano.

Višegodišnji financijski okvir (VFO) za razdoblje od 2021. do 2027. godine, težak je 1074 milijarde eura, a izvanredni instrument za oporavak nazvan EU sljedeće generacije iznosi 750 milijardi, od kojih bi se 390 milijardi državama članica dodijelilo kao bespovratna pomoć, a 360 milijardi kroz povoljne zajmove.

Izvor: Vlada Republike Hrvatske