Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo
e-financiranje-icon Created with Sketch.

Nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta

Premijer Andrej Plenković predstavio je nove mjere za pomoć poduzetnicima koje, između ostalog, uključuju još kraće radno vrijeme i širi opseg usluga na koje se mjere odnose.

Datum objave: 21. Listopad 2020.
Slika

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković i ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović 20 listopada su na konferenciji za novinare predstavili nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta zbog krize izazvane pandemijom bolesti COVID-19.

"Cilj je da mjere pojednostavnimo i omogućimo da se u određenim područjima proširi opseg poslodavaca i grana koje će njima biti obuhvaćene", rekao je Plenković.

Prva mjera odnosi se na skraćivanje radnog vremena od 70 posto, smanjuje se dokumentacija koju treba podnijeti, a maksimalna mjesečna potpora po radniku raste na 2.800 kuna. Druga mjera odnosi se na uvođenje stupnjevanja potpore u skladu s padom prometa. "Primjerice, potpora od 2.000 kuna po radniku za pad prometa od najmanje 40 posto", rekao je Plenković dodavši da stupnjevanje ide do 4.000 kuna, i to u slučaju kad je pad 60 i više posto.

"Korisnici potpore oslobađaju se i plaćanja doprinosa. Ostavljamo iznimku za sektore kojima je rad ograničen odlukom Stožera civilne zaštite, poput, primjerice, sektora usluga hrane i pića. Oni će vidjeti što im je povoljnije", rekao je Plenković.

Od sada na potpore mogu računati i sektori biljne i stočarske proizvodnje, ribarstvo te usluge povezane s putničkim i vodnim prometom, čime je obuhvaćen i povremeni prijevoz.

Upitan hoće li gospodarstvenici koji se koriste Vladinim mjerama smjeti otpuštati radnike, ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je kako će danas od sindikata zaprimiti prijedloge u vezi s otpuštanjem te da je stav Vlade kako oni koji otpuštaju radnike ne mogu biti korisnici potpora.

Mjere se primjenjuju od 1. listopada do kraja godine, a prema izračunima Vlade, ukupan bi  trošak svih mjera trebao biti između 300 i 350 milijuna kuna.

Izvor: Privredni vjesnik