Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo
e-financiranje-icon Created with Sketch.

Vlada produžuje mjere za pomoć gospodarstvu – nastavak potpora za radna mjesta i likvidnost do 31. prosinca 2020.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio je danas nove mjere pomoći gospodarstvu zbog koronakrize, koje uključuju nastavak potpore za očuvanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti te Covid kredite.

Datum objave: 03. Rujan 2020.
Slika

Predsjednik Vlade Andrej Plenković najavio da će Hrvatski zavod za zapošljavanje u ponedjeljak donijeti odluke o nastavku mjera pomoći gospodarstvu zbog koronakrize, koje uključuju nastavak potpore za očuvanje radnih mjesta i osiguranje likvidnosti te Covid kredite.

Vlada će nastaviti mjere sufinanciranja skraćenog radnog vremena od maksimalno dvije tisuće kuna po radniku uz pripadajuće doprinose, kao i produžiti mjere za mikropoduzetnike do 31. prosinca, koja također iznosi 2.000 kuna po radniku, ako je poduzetnik imao pad prometa veći od 50 posto.

Ta se mjera, rekao je premijer Plenković, odnosi na sve sektore gospodarstva i uključuje otpis pripadajućih doprinosa.
Za djelatnosti koje su posebno ugrožene, potpora od 4.000 kuna po radniku nastavit će se do 31. prosinca ove godine, najavio je predsjednik Vlade.  
Spomenuo je pritom da se to posebno odnos na prijevoz putnika, ugostiteljstvo, turoperatore i poduzetnike vezane uz rekreaciju, kulturne, poslovne i sportske događaje, ukoliko su imali pad prometa veći od 60 posto. I ta potpora uključuje otpis pripadajućih doprinosa.

Osim za ugrožene djelatnosti, mjera od 4.000 kuna omogućit će se i poduzetnicima i djelatnostima koje budu zatvorene odlukama lokalnih ili nacionalnog stožera civilne zaštite, istaknuo je premijer Plenković.

Ujedno je najavio nastavak izdavanja "Covid" kredita za likvidnost poduzetnika putem HAMAG-BICRO-a i programa HBOR-a.

Sve te mjere će do kraja godine zajedno koštati oko 800 milijuna kuna i financirat će se sredstvima iz državnog proračuna, ali dio sredstava bit će kompenziran iz europskih fondova i to iz postojeće financijske perspektive, zatim  pro futuro iz zajmova SURE programa, a dio iz budućih programa, primjerice Fonda za oporavak i otpornost.

Najavio je da će sve te mjere temeljito raspraviti sa socijalnim partnerima, odnosno sindikatima i poslodavcima. 

Izvor: Vlada Republike Hrvatske