Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo
e-financiranje-icon Created with Sketch.

Produljenje trajanja postojećih EU projekata u sklopu Vladinih mjera zaštite gospodarstva uslijed epidemije koronavirusa

Vlada Republike Hrvatske je 17. ožujka 2020. godine donijela paket mjera za pomoć gospodarstvu kako bi se umanjila šteta koja nastaje ili će nastati uslijed epidemije bolesti COVID-19.

Datum objave: 19. Ožujak 2020.
Slika

Cilj mjera koje su vezane za Programe EU je osigurati nastavak provedbe postojećih EU projekata te osigurati mikro, malim i srednjim poduzetnicima likvidnost i potrebna obrtna sredstva i sredstva za isplatu plaća. 

Popis mjera vezanih za Operativne programe EU:

Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.

 • Povećanje alokacije za financijski instrument "ESIF Mikro zajmovi" za obrtna sredstva mikro i male poduzetnike (1000-25000 eura, poček 12 mjeseci, smanjenje kamata  na 0,5% – 0,75% - 1,0% ovisno o indeksu razvijenosti) koje provodi HAMAG-BICRO.

 • Smanjenje kamatnih stopa na investicijske kredite sa 30% udjelom obrtnih sredstava 'ESIF Mikro i Mali zajmovi' na 0,1 %-0,25%-0,5% ovisno o indeksu razvijenosti  koje direktno provodi HAMAG-BICRO.

 • Povećanje maksimalne stope jamstva za "ESIF pojedinačna jamstva" za kredite za obrtna sredstva sa 65% na 80% glavnice kredita (iznos jamstva 150.000-1.000.000 eura)  koje provodi HAMAG-BICRO putem 17 financijskih institucija.

 • Bezuvjetno produljenje trajanja projekta s rokom završetka u ožujku, travnju i svibnju 2020. godine, kao i obveze povrata sredstava s rokom dospijeća u ožujku, travnju i svibnju za 90 dana– za sve projekte sufinancirane iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija koji su u provedbi.

 • Potvrđivanje 75% potraživanih izdataka iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija kroz Zahtjev za plaćanje, a ostalih 25% po provedenoj kontroli ispravnosti izdataka u predmetnoj nabavi radova/roba i/ili usluga i donošenju odluke o ne/postojanju nepravilnosti kao temelja za zadržavanje 25% iznosa.

 •  Uspostava novog financijskog instrumenta „COVID-19 zajmovi“ za obrtna sredstva za male i srednje poduzetnike.

 

 Operativni programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020.

 • Omogućavanje korisnicima EU potpora mogućnost privremene obustave ili odgode provedbe projekata, odgodu plaćanja povrata i uvažiti smanjeno ostvarenje planiranih indikatora na projektima uslijed objektivnih novonastalih okolnosti.

 • Bezuvjetno produljenje trajanja projekta od tri mjeseca – za sve projekte sufinancirane iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali koji su u provedbi i sa rokom završetka u mjesecima ožujak, travanj i svibanj 2020.

 • Potvrđivanje 75% potraživanih izdataka iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali kroz Zahtjev za plaćanje, a ostalih 25% po provedenoj kontroli ispravnosti izdataka u predmetnoj nabavi radova/roba i/ili usluga i donošenju odluke o ne/postojanju nepravilnosti kao temelja za zadržavanje 25% iznosa.

Programa ruralnog razvoja 2014. – 2020.

 • Moratorij na sve rate ESIF Mikro i Malih zajmova te Mikro i malih zajmova za ruralni razvoj do 31. prosinca 2020. te prolongat otplate/roka korištenja kredita za koje je izdano jamstvo.

 • Uspostavljanje novog financijskog instrumenta Mikro zajam za ruralni razvoj za obrtna sredstva (brža obrada, poček, niža kamatna stopa).

 • Odgoda roka izvršenja ugovornih obveza korisnicima svih investicijskih mjera Programa ruralnog razvoja.

 

Popis svih mjera dostupan je na poveznici: https://www.hgk.hr/63-mjere-za-pomoc-gospodarstvu