Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo
e-financiranje-icon Created with Sketch.

HBOR je osigurao dodatnih 212,8 milijuna kuna za provedbu financijskog instrumenta „ESIF krediti za energetsku učinkovitost u zgradama javnog sektora“

Hrvatska banka za obnovu i razvitak osigurala je dodatnih 212,8 milijuna kuna za provedbu financijskog instrumenta „ESIF krediti za energetsku učinkovitost u zgradama javnog sektora“.

Datum objave: 22. Siječanj 2020.
Slika

Ovim povećanjem ukupno je javnom sektoru stavljeno na raspolaganje više od 400 milijuna kuna izuzetno povoljnih sredstava. Naime, zbog velike potražnje i interesa, inicijalno osiguran iznos od 190 milijuna kuna u vrlo kratkom roku je u cijelosti iskorišten.

Sredstva financijskog instrumenta „ESIF krediti za energetsku učinkovitost u zgradama javnog sektora“ namijenjena su ulaganjima koja će rezultirati smanjenjem potrošnje energije od najmanje 50 posto na godišnjoj razini.

Odobravaju se po kamatnim stopama 0,1; 0,25 ili 0,5 posto godišnje ovisno o stupnju razvijenosti područja na kojem se projekt provodi te bez naplate uobičajenih bankarskih naknada.

Korisnici mogu biti subjekti javnog sektora kojima je, prije podnošenja zahtjeva za kredit, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja izdalo Odluku o financiranju projekta bespovratnim sredstvima u sklopu natječaja „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“.

Više informacija o dodatnim sredstvima HBOR-a nalaze se na poveznici: https://www.hbor.hr/dodatnih-2128-milijuna-kuna-za-energetsku-ucinkovitost/.