Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo

Na snagu stupio novi Zakon o HGK

Slika

U utorak, 4. siječnja 2022. na snagu je stupio novi Zakon o Hrvatskoj gospodarskoj komori, koji je donio brojne novitete za poslovne subjekte u Hrvatskoj. Iako po novom Zakonu sve tvrtke i dalje ostaju članice HGK, tvrtke iz I. kategorije više nisu obvezne plaćati članarinu, ali se mogu odlučiti za dobrovoljno plaćanje, koje im donosi brojne koristi. Dobrovoljna mjesečna članarina iznosi 150,00 kuna za one tvrtke iz I. kategorije koje ostvaruju prihod do 7.500.000,00 kuna, odnosno 300,00 kuna za tvrtke koje ostvaruju prihod viši od 7.500.000,00 kuna.

Za tvrtke iz II. i III. kategorije članarine ostaju obavezne, a iznos mjesečne članarine za njih je ostao nepromijenjen.

KRITERIJI - KATEGORIJE ČLANARINA

I. kategorija

 • aktiva bilance ne prelazi 7.5 milijuna kuna,
 • ukupni godišnji prihodi ne prelaze 15 milijuna kuna, 
 • broj zaposlenika ne prelazi 50 

Tvrtke iz I. kategorije, odnosno one koje ne prelaze dva od tri kriterija – više nisu obvezne plaćati članarinu, ali se mogu odlučiti za dobrovoljno plaćanje.

Dobrovoljna članarina iznosi 150,00 kuna za one tvrtke koje ostvaruju prihod do 7.500.000,00 kuna, odnosno 300,00 kuna za tvrtke koje ostvaruju prihod viši od 7.500.000,00 kuna.

II. kategorija

 • aktiva bilance ne prelazi 30 milijuna kuna,
 • ukupni godišnji prihodi ne prelaze 60 milijuna kuna, 
 • broj zaposlenika ne prelazi 250 

Druga kategorija u kontekstu ovoga Zakona obuhvaća članove Komore koji prelaze dva od tri kriterija iz kategorije I., ali ne prelaze dva od navedena tri kriterija.

Iznos mjesečne članarine: 1.083,00 kn

III. kategorija

Treću kategoriju čine članice koje prelaze dva od tri kriterija iz II. kategorije.

Iznos mjesečne članarine: 3.973,00 kuna

 

Tvrtke članice Komore koje plaćaju članarinu u skladu s novim Zakonom imaju pravo:

 • birati svoje predstavnike u tijela Komore
 • putem svojih predstavnika upravljati poslovima Komore
 • neposredno sudjelovati u radu strukovnih udruženja i drugih oblika organiziranja u Komori
 • razmjenjivati informacije i iskustva, obavljati konzultacije te organizirati savjetovanja
 • pokretati inicijative za donošenje i promjenu zakona i drugih propisa i mjera od interesa za gospodarstvo i poduzetništvo
 • koristiti stručnu pomoć i usluge Komore
 • sudjelovati u aktivnostima Komore.

Za sve tvrtke iz I. kategorije koje se odluče na plaćanje dobrovoljne članarine i time na značajnije sudjelovanje u tijelima i poslovima Komore, HGK je definirala posebne pakete usluga. Tijekom siječnja 2022. HGK će navedene članice kontaktirati te ih upoznati sa svim detaljima vezanima uz dobrovoljno plaćanje članarine kao i ostalim prednostima i pogodnostima koje su noviteti u poslovanju Komore.

Jedna od njih je i uvođenje funkcije voditelja poslovnog odnosa (VPO) koji će biti dodijeljen svakoj članici koja plaća članarinu te će biti prva točka kontakta članice s institucijom i prava adresa za podršku u unapređenju poslovanja te rješavanju poslovnih izazova. Nakon što članice izaberu odgovarajući paket za svoju tvrtku, kontaktirat će ih VPO zadužen za njihovu tvrtku te staviti svoju stručnu pomoć i resurse na raspolaganje.

Osim toga, usvojen je i poseban cjenik usluga koje sve članice, neovisno o plaćanju članarine, mogu po potrebi konzumirati. Za više detalja oko usluga obratite nam se na 08001852 ili putem maila na: hgk@hgk.hr

Sve ove promjene za cilj imaju osnažiti ulogu HGK kao organizacije koja je na usluzi poslovnom sektoru i koja aktivno pomaže tvrtkama u razvoju i unaprjeđenju svih aspekata njihova poslovanja. 

Svi korisnici Digitalne komore, zainteresirani za dobrovoljno članstvo, mogu se prijaviti putem automatiziranog obrasca (potrebno je prethodno biti prijavljen u svoj korisnički račun na Digitalnoj komori):

Iskaz interesa za dobrovoljno plaćanje članarine.