Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo

HGK Puls

Globalna ekonomija - tjedni pregled

Donosimo pregled najvažnijih makroekonomskih podataka globalne ekonomije objavljenih u prethodnom tjednu i najavu za tekući tjedan.

Datum objave: 29. Svibanj 2023.
Slika

Najvažniji događaji u globalnoj ekonomiji prošli tjedan

 

  1. Sukladno najnovijim procjenama BDP-a, Njemačka je službeno ušla u recesiju tijekom prvog kvartala 2023. Naime, nakon pada od -0,5% u 4. kvartalu 2022. godine, u prvom je kvartalu ekonomija smanjila obujam za -0,3%. Ovaj podatak nije nimalo iznenađujući s obzirom da Njemačka ekonomija ovisi o izvozu.. Ipak vrlo je važno za Hrvatsku i istočnu Europu općenito, a pogotovo za sektor industrije, koji je više-manje u recesiji u cijelome svijetu.
  2. Naime, indeksi raspoloženja menadžera u industrijskom sektoru u euro području i SAD-u i u svibnju su bili ispod 50, što će reći da je većina ispitanika negativno raspoložena. IFO Indeks poduzetničke klime u Njemačkoj za svibanj (91,9) također je pao u odnosu na travanj (93,4). Još važnije, u kontekstu recesijskog okruženja, indeks očekivanja također je pao u svibnju (88,6) u odnosu na travanj (91,7).
  3. Prošlotjedni podaci iz SAD-a bili su pozitivniji nego što je bio slučaj za euro područja. Osobna potrošnja i narudžbe trajnih dobara rasle su brže od očekivanja u travnju. PCE inflacija (indikator kojemu Fed daje najviše pozornosti pri praćenju inflacije) u travnju porasla je više od očekivanja (0,4% mjesečno u odnosu na 0,3% u ožujku). Sve to komplicira izglede za sljedeći sastanak monetarnog odbora Fed-a u lipnju, odnosno povećava vjerojatnost još jednog dizanja kamatnih stopa (iako je predsjednik Powell u izjavama prošlu tjedan rekao da bi Fed mogao pauzirati s dizanjem kamatnih stopa u lipnju).
  4. Ono što će barem smanjiti tenzije dok ne dođe do glasanja u Predstavničkom domu, te nakon toga i u Senatu Kongresa je vijest da su se Bijela kuća i vođa Predstavničkog doma McCarthy, čiji Republikanci imaju većinu u donjem domu Kongresa dogovorili oko dizanja limita države za zaduživanje. Izglasavanjem ovog dogovora izbjegao bi se rizik da američka država postupno usporava izvršavanje proračunskih obveza.

Što ćemo pratiti ovaj tjedan

  1. U utorak se objavljuje ESI Indeks Europske komisije koji mjeri općenito ekonomsko raspoloženje u euro području i EU. Brojke za svibanj prema očekivanjima analitičara trebali bi pokazati umjereno slabljenje raspoloženja. Više detalja u posebnoj rubrici niže u HGK Pulsu.
  2. U srijedu Njemačka objavljuje cijene uvoznih dobara. Očekivanja su da su cijene uvoznih dobara pale -0,5% mjesečno, nakon pada od -1.1% u ožujku. Stoga ne iznenađuje da su očekivanja za objavu inflacije u euro području u svibnju u smjeru daljnjeg usporavanja rasta cijena. Naime, kada se u četvrtak objave preliminarni podaci, očekivanja su da će pokazati da su potrošačke cijene rasle 6,3% godišnje u svibnju (7% u travnju).  
  3. Nekoliko sati prije toga objavljuje se Caixin Indeks raspoloženja u industrijskom sektoru u Kini za svibanj. Kina bi se trebala pridružiti negativnom sentimentu, sukladno općem trenutnom raspoloženju u industrijskom sektoru u svijetu. Očekuje se blagi pad indeksa s 49,5 na 49,3.
  4. Prvi petak u mjesecu donosi objavu američkih podataka za tržište rada za prethodni mjesec. Očekivanja su da je ekonomija (izuzev poljoprivrednog sektora) stvorila 195.000 novih radnih mjesta u svibnju (253.000 u travnju), da je stopa nezaposlenosti porasla s 3,4% na 3,5% i da je rast primanja iznosio 0,3% mjesečno (0,5% u travnju). Logično je da bi svako pozitivno iznenađenje povećalo vjerojatnosti daljnjeg stezanja monetarne politike u SAD-u lipnju.