Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo

HGK Puls

Globalna ekonomija - tjedni pregled

Donosimo pregled najvažnijih makroekonomskih podataka globalne ekonomije objavljenih u prethodnom tjednu i najavu za tekući tjedan.

Datum objave: 22. Svibanj 2023.
Slika

Najvažniji događaji u globalnoj ekonomiji prošli tjedan

  1. Nakon niza obeshrabrujućih objava podataka u Kini za travanj (industrijska proizvodnja, promet u trgovini na malo, kreditiranje ulaganja u fiksnu imovinu, cijene pri proizvođačima, te cijene na malo), koja su sva bila lošija od očekivanja i ukazivala prvenstveno na slabu domaću potražnju, tečaj juana u odnosu na američki dolar (USD/CNY i USD/CNH prvi je za domaće tržište, a drugi za inozemno tržište) prešao je psihološki prag od 7 juana za jedan dolar. Istovremeno, i vezano za pogoršanje izgleda za kinesku ekonomiju, oslabio je japanski jen (valutni par USD/JPY porastao je 1,65% u proteklom tjednu što zapravo označava slabljenje jena). Za razliku od naših očekivanja na HGK Pulsu proteklih mjeseci, veći dio aktera na tržištu očekivalo je puno više od učinka prestanka restrikcija vezanih uz pandemiju na ekonomsku aktivnost. Kako postaje sve manje vjerojatno da će ta očekivanja biti ispunjena, tržišta reagiraju. Osim što juan i jen slabe, pada i cijena bakra te cijena nafte ostaje relativno niska (75$/barelu) s obzirom na objektivno malo novih naftnih polja koje su naftne kompanije stavile u pogon zadnjih nekoliko godina. I to sve prvenstveno jer druga najveća ekonomija svijeta, Kina, ne raste onoliko koliko je (pre)veliki dio tržišta očekivao.
  2. Nastavljaju se pregovori oko dizanja limita na zaduživanje države u SAD-u. Premda je proračun izglasan, u SAD-u Congress posebno izglasava limit zaduživanja za državu. Kako su prihodi podbacili u odnosu na prognoze, a rashodi su ipak veći od predviđanja, limitu se država ove godine približava. Najpesimističnija je procjena da će država limit doseći 9. lipnja (ministrica financija Yellen je izvor te procjene, što ne iznenađuje, jer ministrica radi svoj posao; pokušava stvoriti pritisak da Congress da pristane povećati limit što prije). Bude li se limit dosegao, Ministarstvo financija pristupit će rangiranju prioriteta rashoda – svakako će najvažnije biti isplatiti obveze po dospijeću javnog duga. Bilo kako bilo, ova bi se trakavica vrlo lako mogla produžiti do listopada nakon čega bi situacija postala ozbiljna. Jednostavnim hrvatskim jezikom rečeno, kada vrag odnese šalu i situacija postane ozbiljna, Congress će podići limit zaduživanja.

 

Što ćemo pratiti ovaj tjedan

  1. Osim što ćemo pratiti daljnji tijek razvoja valutnih parova USD/CNY, USD/CNH i USD/JPY te obveznička tržišta, pratimo i pregovore, dogovore i političke makinacije vezane uz dizanje limita za zaduživanje američkog proračuna. Najviše nas zanima kako će tržišta reagirati na previranja, jer pretpostavke o tome kada će se uistinu morati dizati zakonski definirani limit razlikuju se od 9. lipnja i tijekom listopada.
  2. Kada je riječ o objavi podataka, raspoloženje korporativnih menadžera u SAD-u i euro području te raspoloženje potrošača najvažniji su događaji. Podaci raspoloženja menadžera se objavljuju u utorak. U euro području, očekivanja su da će se raspoloženje menadžera u industrijskom sektoru blago poboljšati, iako će većina ostati negativno raspoložena – u odnosu na indeksnu vrijednost od 45,8 u travnju, očekuje se da će se indeks raspoloženja popeti na 46,2. U uslužnom sektoru očekuje se obrnuti trend, dakle pad na 53,7 u svibnju u odnosnu na indeksnu vrijednost od 54,1 u travnju, s time da to znači da je većina menadžera u uslužnom sektoru ipak optimistično raspoložena. U srijedu se objavljuje IFO indeks raspoloženja poduzeća u Njemačkoj gdje se očekuje blagi pad raspoloženja na 93 u odnosu na 93,6 u travnju. Dvije ključne podkomponente (ocjena trenutnog stanja i očekivanja) trebale bi također pokazati pad raspoloženja.
  3. U SAD-u očekuje se da će se raspoloženje menadžera u industrijskom sektoru blago pogoršati na indeksnu vrijednost od 50 u svibnju (50,2 u travnju), dok će raspoloženje menadžera u uslužnom sektoru porasti prema očekivanjima na 53,6 u svibnju, u odnosu na 52,6 u travnju.
  4. Europska komisija objavljuje preliminarnu procjenu raspoloženja potrošača u euro području u ponedjeljak gdje se očekuje blagi porast na -17 u odnosnu na vrijednosti od -17,5 u travnju. U četvrtak objavljuje se IFO indeks raspoloženja potrošača u Njemačkoj gdje su očekivanja istovjetna – blagi porast raspoloženja.