Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo

HGK Puls

Globalna ekonomija - tjedni pregled

Donosimo pregled najvažnijih makroekonomskih podataka globalne ekonomije objavljenih u prethodnom tjednu i najavu za tekući tjedan.

Datum objave: 15. Svibanj 2023.
Slika

Najvažniji događaji u globalnoj ekonomiji prošli tjedan

  1. Američki Federal Reserve (Fed) i Europska središnja banka (ECB) su, prema očekivanjima, prošli tjedan povećali kamatne stopa za 0,25pp. Referentna kamatna stopa u SAD-u sada iznosi 5,25%, a u europodručju 3,75%. Na konferenciji za tisak, predsjednik Feda dao je naslutiti da neće dizati referentne kamate u lipnju, premda nema suglasja među analitičarima je li Fed stigao do kraja s dizanjem kamatnih stopa. Naime, predsjednik Fed-a također je izjavio da je Fed mišljenja da je tržište rada još otpornije nego što je bilo kada su počeli dizati kamatne stope, te da ne očekuju da će inflacija toliko brzo padati, a u kojem slučaju ne bi bilo prikladno početi spuštati referentne kamatne stope. U svakome slučaju, tržište obveznica i dalje očekuje da će Fed početi sa snižavanjem referentnih stopa još tijekom ove godine. Sve zapravo ovisi o zdravstvenom kartonu financijskog sektora, gdje je pretprošli vikend još jedna regionalna banka, First Republic, preuzeta, odnosno prestala samostalno poslovati. Predsjednica ECB-a, Christine Lagarde ponovila je da ECB neće prestati s dizanjem kamatnih stopa premda je također naglasila da je potražnja za kreditima od strane poduzeća „znatno, znatno niža“ (really, really down), odnosno da se utjecaj dosadašnjeg zaoštravanja monetarne politike u europodručju osjeća. Ne vidimo da ECB ima prostora prestati s dizanjem kamatnih stopa sve dok Fed zasigurno nije završio sa stezanjem monetarne politike. Naime, to bi riskiralo slabljenjem eura u odnosu na dolar, što bi povećalo inflatorne pritiske s obzirom da većina roba kotira u dolarima.
  2. Podaci o tržištu rada u SAD-u otkrili su da je ekonomija (isključujući poljoprivredu) stvorila 253 tisuća novih poslova u travnja (očekivanja 180 tisuća), da su plaće rasle 0,5% mjesečno (očekivanja 0,3%) i da je stopa nezaposlenosti pala na 3,4%, odnosno potvrdilo je Fed-ove tvrdnje o jakom tržištu rada (vidi gore).
  3. Istovremeno, cijene pri proizvođačima u euro području u ožujku usporile su na 5,9% godišnje (13,3% godišnje u veljači) što je bilo u skladu s očekivanjima. Ono što se nije očekivalo je da će narudžbe za industrijski sektoru u Njemačkoj toliko pasti u ožujku. One su naime pale -10,7% mjesečno (očekivanja -2,2%). Osim toga, podaci o njemačkoj robnoj razmjeni u ožujku bili su poražavajući. Izvoz je pao -5,2% mjesečno (očekivanja -2,4%) , a uvoz -6,4% (očekivanja -1,7%). Njemačka pleše na rubu recesije što će svakako zakomplicirati planove ECB-a, neovisno o izjavama njenih čelnika.
  4. Za kraj, spomenimo da je u četvrtak prinos na američkom 4.-tjednom trezorskom zapisu skočio sa 3,83% na 5,84%. Razlog je što se procjenjuje da će proračun, bez dizanja limita za zaduživanje, što je u ingerenciji Congress-a, dosegnuti taj limit.

 

Što ćemo pratiti ovaj tjedan

  1. Čeka nas relativno lagan tjedan po pitanju objava podataka. Rano utorak ujutro, Kina objavljuje podatke o robnoj razmjeni za travanj. Očekuje se da je izvoz roba porastao 8% godišnje, dok je izvoz ostao na istim razinama. Ništa novo po našem mišljenju s obzirom na izrazito nisku domaću potražnju koja karakterizira kinesku ekonomiju.
  2. Podaci o inflaciji u SAD-u u travnju objavljuju se u srijedu. Očekivanja tržišta su da je inflacija porasla 0,4% mjesečno, odnosno 5% godišnje (ožujak 0.1% mjesečno i 5% godišnje), dok bi temeljna inflacija pala sa 5,6% godišnje u ožujku na 5,5% godišnje u travnju.
  3. Spomenimo na kraju da je cijene barela Brent nafte bila malo iznad 75$ u petak, odnosno preko 30% niža u odnosu na godinu dana ranije. S obzirom na objektivan nedostatak novih volumena proizvodnje nafte, tumačimo relativno nisku cijenu kao pokazatelj slabe globalne potražnje (ekonomije). OPEC+ se sljedeći put sastaje u lipnju i vidjet ćemo kako će reagirati.