Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo

HGK Puls

Globalna ekonomija - tjedni pregled

Donosimo pregled najvažnijih makroekonomskih podataka globalne ekonomije objavljenih u prethodnom tjednu i najavu za tekući tjedan.

Datum objave: 15. Svibanj 2023.
Slika

Najvažniji događaji u globalnoj ekonomiji prošli tjedan

  1. Kineski podaci o robnoj razmjeni u travnju, zorno su ukazali na disbalanse u globalnoj ekonomiji i nažalost samo išli u prilog našem stavu da je domaća potražnja u Kini previše slaba za ekonomiju od takve važnosti za globalna ekonomska kretanja. Izvoz roba u travnju porastao je 8,5% godišnje (očekivanja analitičara 8%). U odnosu na ožujak gdje je izvoz roba rastao 14,5% godišnje, rast od 8,5% ipak predstavlja usporavanje. Nakon pada uvoza roba od -1,4% godišnje u ožujku, očekivanja su bila da neće doći do godišnjeg rasta uvoza u travnju (0%). Međutim, u travnju je uvoz roba u Kinu pao značajnih -7,9% godišnje. Dojma smo da godišnji podaci općenito za ožujak predstavljaju jednokratno hvatanje koraka ekonomije uslijed otvaranja nakon dizanja restrikcija vezanih uz pandemiju. Kada drugu najveću ekonomiju u svijetu karakterizira slaba domaća potražnja, ne čudi nas da je cijena nafte i dalje niska unatoč relativno malom broju novih proizvodnih polja koja su puštena u proizvodnju proteklih godina.
  2. Podaci o inflaciji u SAD-u za travanj bili su u skladu s očekivanjima. Mjesečna stopa inflacije iznosila je 0,4% (u ožujku je bila 0,1%), godišnja stopa iznosila je 4,9% što je malo ispod stope ostvarene u ožujku i one koju je tržište očekivalo za travanj (5%). Temeljna je inflacija također bila potpuno u skladu s očekivanjima (0,4% mjesečno i 5,5% godišnje). Kao i uvijek kod ekonomista, bilo je pozitivnih (inflacija će nastaviti usporavati) i negativnih (svi faktori koji su doveli do usporavanja su se ispuhali, a plaće i dalje rastu) tumačenja ove objave. Koliko god mi mislili da će inflacija nastaviti usporavati u SAD-u, ono što tržište zanima je što će središnja banka (Federal Reserve) učiniti u lipnju na sljedećem sastanku odbora za monetarnu politiku. Za sada većina faktora upućuju na još jedno dizanje kamatnih stopa za 0,25 pp.  

Što ćemo pratiti ovaj tjedan

  1. Spomenuli smo prošli tjedan, skok prinosa na američkim trezorskim zapisima s najkraćim dospijećima zbog skorog dosezanja limita za povećanje javnog duga ove godine u SAD-u. Američko ministarstvo financija (US Treasury) projicira da će se tijekom lipnja spomenuti limit doseći. SAD je drugačiji od ostalih zemalja utoliko što s izglasavanjem proračuna istovremeno se ne odobrava plan zaduživanja koji će pratiti taj isti proračun, već se limit javnog zaduživanja donosi posebnim zakonskim rješenjem. Tijekom vikenda su se vodili razgovori između Bijele kuće i republikanskog vodstva donjeg doma US Congressa (House of Representatives) ne bi li se pronašao kompromis. Tržišta su relativno mirna, iako je vjerojatnost prestanka rada javnog sektora u nekoj mjeri prilično velika. Situacija je politički najsličnija onoj iz 1995./96. pa bi mogla i na financijskim tržištima završiti slično. Naime, 1995./96. je američki dolar ojačao u odnosu na njemačku marku i japanski jen. Kao i onda, tržišta danas ne očekuju jačanje američkog dolara pa nam je ovaj aspekt pregovora oko javnog zaduživanja u SAD-u najzanimljiviji i nešto što ćemo svakako pratiti idućih mjeseci.
  2. Utorak je najaktivniji dan za najvažnije objave ekonomskih podataka ovaj tjedan. Rano ujutro, Kina će objaviti podatke o industrijskoj proizvodnji za travanj. Kako već znamo da je izvoz roba skočio, ne čudi da su očekivanja tržišta da je proizvodnja rasla 10,9% godišnje – u ožujku je rast iznosio 3,9% godišnje. Tržišta također očekuju da je u travnju promet u trgovini na malo porastao 21% godišnje, nakon rasta od 10,6% godišnje u ožujku. Bazni je učinak još uvijek važan faktor kod stope rasta zbog prošlogodišnjih restrikcija uslijed pandemije.
  3. U Njemačkoj se objavljuje ZEW indeks raspoloženja. Nakon što je Indeks u travnju iskazao vrijednost od 4,1 ovaj se mjesec očekuje da je raspoloženje oslabilo, odnosno, da će vrijednost Indeksa iznositi -5,5.
  4. U SAD-u, nakon pada od -0,6% mjesečno u ožujku, tržišta očekuju da je u travnju promet u trgovini na malo porastao 0,7%, odnosno 0,4% isključujući prodaju automobila.