Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo

e-Edukacije

Baza znanja

Problemi javnih nabava - HGK film

Javna nabava je jedan od glavnih alata u rukama vlade pomoću kojeg se mogu ojačati gospodarski rast i inovacije. Istovremeno, spoj je privatnog i javnog sektora, te je kao takva pogodno tlo za korupciju. U borbi za ugovore javne nabave sudjeluje čak pet tisuća poduzeća, a gotovo svako od tih poduzeća ima zamjerke na trenutačni sustav javnih nabava. Kriterij najniže cijene jedna je od najčešćih zamjerki poduzetnika, te se često događa da zbog kriterija najniže cijene poduzeća nisu u stanju isporučiti ugovorene proizvode ili usluge. 

Drugi najveći problem javne nabave je pogodovanje prilikom pripreme samih javnih natječaja. Javni natječaji su često napisani na način da pogoduju određenim poduzećima. Precjenjivanjem određenih referenci ili količina potrebnih za ispunjavanje ugovora pogoduje se određenim poduzećima. 

Ukupna vrijednost javne nabave godišnje iznosi oko trećinu državnog proračuna i čak 13% BDP-a. Procjenjuje se da se godišnje izgubi 10% vrijednosti svih javni nabava zbog korupcije i pogodovanja određenim poduzećima. Boljom strategijom javne nabave vlada bi mogla poboljšati sposobnost malih i srednjih tvrtki da pružaju svoje usluge javnom sektoru i bila bi glavni pokretač ekonomskog rasta.