Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo

Edukacija za organizatore turističkih sadržaja u prirodi

Pustolovni i outdoor turizam u Hrvatskoj postaje sve popularniji, no nažalost, odlasci u prirodu i na avanture bez adekvatnih sigurnosnih mjera vodstva i iskustva mogu biti kobni. Hrvatska gospodarska komora je stoga u suradnji s Hrvatskom gorskom službom spašavanja organizirala edukaciju za nositelje i organizatore turističkih ponuda u prirodi. Također, nositelji i organizatori istih ponuda dužni su se do prosinca ove godine prilagoditi novim zakonskim propisima. Svoje usluge će moći pružati jedino uz certifikat koji će dokazati da posjeduju osnovna znanja snalaženja u prirodi. 

Na razvijanju zakonskih odredba radila je i Hrvatska zajednica pustolovnog turizma Hrvatske gospodarske komore. Definiranje odredbi trebalo bi daljnje potaknuti razvijanje hrvatskog outdoor turizma koji već sada ima ogroman potencijal. Biciklizam kao grana turizma je jedini konstantno rastao od krize 2008 godine.

Da bi podržali razvoj outdoor i pustolovnog turizma u Hrvatskoj, Istarska razvojna agencija radi na proizvodima kao što su Istra bike, Istra trail, Istra climbing i od nedavno Istra kayaking. Istovremeno, HGSS radi na izradi karata, utjecanju puteva i izgradnji planinarskih skloništa, kako bi na taj način približili prirodu običnom čovjeku.