Digitalna Komora logoDigitalna Komora logo

Kako steći pravo uporabe znaka?

Slika

Znak “Hrvatska kvaliteta” dodjeljuje se proizvodima i uslugama koji/e mogu dokazati kako udovoljavaju općim i specifičnim kriterijima kvalitete, a proizvedeni su ili se kao usluga nude u Republici Hrvatskoj. Znak Hrvatska kvaliteta/Croatian Quality nose hrvatski proizvodi i usluge, koji po svim svojim značajkama (sastavom, dizajnom, ergonomskim, ekološkim kriterijima itd.) udovoljavaju najvišoj razini kvalitete, višoj od one koja je utvrđena zakonodavnim okvirom i normativnim kriterijima za vrstu i kategoriju proizvoda.            

Znak „Izvorno hrvatsko” nose proizvodi koji su rezultat razvojno-istraživačkog rada, inovacija / invencija,  hrvatske tradicije i jedinstvenosti. Izvorno hrvatsko je priznanje hrvatskom proizvođaču i proizvodu/usluzi za dugogodišnji istraživački rad, ostvarenje stvaralačke ideje u proizvodnji i novog, kreativnog, izvorno hrvatskog proizvoda/usluge na tržištu.

Proizvođačima proizvoda dodijeljeni znakovi znače svojevrsnu nagradu za dugogodišnje uloženo znanje, inovacijske napore, iskustvo i trud u njihovu kreiranju, održavanju kontinuiteta u kvaliteti i njezinom unapređivanju te jačanju  prepoznatljivosti proizvoda i usluga na domaćem i inozemnom tržištu. Osim priznanja proizvođaču, znakovi su ujedno i jamstvo potrošaču da je riječ o proizvodima koji zadovoljavaju najviše standarde kvalitete te predstavljaju sam vrh svjetske ponude.

 

RAZLOZI ZA PODNOŠENJE ZAHTJEVA ZA DODJELU PRAVA UPORABE ZNAKOVA KVALITETE:

  • Znakovi su garancija kvalitete proizvoda/usluge
  • Kvalitetu je potvrdila struka
  • Znakovi su priznanje proizvodu/usluzi/ proizvođaču/ pružatelju usluge
  • Znakovi su dodana vrijednost proizvodu/usluzi/tvrtki
  • Znakovi daju vizualnu prepoznatljivost kod potrošača
  • Znakovi nude mogućnost za kreiranje marketing – mixa, promocije proizvoda/usluge
  • Znakovi daju prepoznatljivost na izvoznim tržištima
  • Znakovi su sinonim za zemlju podrijetla proizvoda/usluge

 

KAKO STEĆI PRAVO UPORABE ZNAKA?

Ukoliko smatrate da Vaš proizvod ili usluga odgovaraju navedenom opisu potrebno je pokrenuti postupak za dodjelu prava uporabe znaka.

Molimo Vas da pročitate Pravilnik o znakovima vizualnog označavanja hrvatskih proizvoda i uslugaDa biste podnijeli Zahtjev za dodjelu prava uporabe znaka Hrvatska kvaliteta ili Izvorno hrvatsko potrebno je popuniti, ovjeriti i potpisati Zahtjev za dodjelu prava uporabe znaka te ga zajedno sa dokumentacijom, koja potvrđuje navedeno u Zahtjevu, dostaviti u Odjel za upravljanje kvalitetom na e-mail: kvaliteta@hgk.hr.  
Nakon što Odjel za upravljanje kvalitetom zaprimi Zahtjev i dokumentaciju, dopune i pojašnjenja ukoliko  su potrebna te dokaz o izvršenoj uplati za trošak rješavanja Zahtjeva po predračunu Troškovnik započinje postupak rješavanja podnesenog Zahtjeva.

KONTAKT

Odjel za upravljanje kvalitetom
telefon: 01 460 6842 
telefon: 01 456 1650 
telefon: 01 456 1551
fax : 01 4561 614
E-mail: kvaliteta@hgk.hr